Dit boekenbeeld fotografeerde ik eerder. Het staat in Brig: ‘Erinnerung an die Zeit’ Het is inmiddels 9 jaar later, en het staat er nog steeds, als een herinnering aan de tijd die voorbij glijdt. Maar het laat ook zien dat boeken een lange tijd buiten kunnen overleven. Het zijn taaie rakkers.
Dit is met recht een boekenberg, tussen de bergen. Dit beeld staat voor de bibliotheek in Brig. Brig is een stad aan het eind van het Rhônedal in Wallis, en kijkt aan drie kanten uit op de hoge Alpen. Daar zie je hier tussen de huizen alleen niets van.
Het was kermis, dus ik moest om de kermisattracties heen fotograferen. Maar de grote Gutenberg hier in Straatsburg torent er toch wel boven uit.
Op Place Gutenberg staat dit standbeeld. In zijn hand een perkamenten vel met daarop ‘et la lumière fut’, (en er was licht). Het verwijst naar zijn eerste drukkerij, hier in Straatsburg.
Johannes Gutenberg is de uitvinder van de boekdrukkunst met losse drukletters. Eerder bestond al de blokdruk, waarbij een boekbladzijde in z’n geheel werd uitgesneden in hout. Gutenberg bedacht een techniek met losse loden lettertjes waarmee boekbladen werden gezet en gedrukt en waarbij de losse letters telkens opnieuw konden worden gebruikt. Een veel goedkopere en efficiëntere methode.
Op de sokkel van het standbeeld deze vier reliëfs.
Soms zie je foto’s waarbij de boeken op kleur zijn gesorteerd. Het is wel grappig, heeft misschien zelfs een wat rustgevende uitstraling, maar natuurlijk totaal niet handig. Wie weet er nu welke kleur het boek heeft dat je zoekt. Maar bij deze boekwinkel in Straatsburg heeft de sortering op kleur duidelijk een ander doel. Mooi statement.
In de Notre Dame van Straatsburg staat dit beeldje onder de kansel. Als de pastoor omhoog klimt kan hij dit mannetje even een high five geven: samen lezen we de bijbel.