Pestalozzi

Pestalozzi roept bij mij meteen de associatie op met het Pestalozzi-kinderdorp. Maar Pestalozzi heeft daar zelf helemaal geen bemoeienis mee gehad, hij was al meer dan een eeuw dood toen dit dorp werd opgericht.
In augustus 1944 werd een oproep gedaan om een dorp op te richten voor door de oorlog getroffen kinderen. Met behulp van vrijwilligers uit heel Europa werden in Trogen, kanton Appenzell, 15 huizen gebouwd voor oorlogswezen. Het dorp werd vernoemd naar Pestalozzi.

Johann Heinrich Pestalozzi (1746-1827) was een Zwitsers onderwijsvernieuwer die erg begaan was met het lot van arme kinderen. Hij studeerde onder andere pedagogiek en heeft op diverse plaatsen in Zwitserland zijn sporen verdiend. In de buurt van Zürich richtte hij een kindertehuis op. Daarna leidde hij een tehuis voor oorlogswezen in de buurt van Luzern. Vervolgens heeft hij in de buurt van Bern zijn eerste onderwijsinstituut opgericht. Om tot slot de sprong te maken naar het Franssprekende deel, naar Yverdon. Zijn invloed op het Zwitserse onderwijs bleef zodoende niet beperkt tot één regio. Zeker in een land als Zwitserland, waar de bergketens de uitwisseling van informatie behoorlijk bemoeilijkte, is dat van groot belang geweest.
Overigens zijn de verschillen tussen de diverse kantons nog steeds vrij groot. Tot voor kort was zelfs een onderwijsbevoegdheid slechts geldig in het kanton waar de bevoegdheid was behaald.

Dit standbeeld staat op Place Pestalozzi in Yverdron. Het standbeeld is ondertekend door de kunstenaar GRUET Fondeur Paris.