Vertaald in het Italiaans

Altijd leuk om vertaalde Nederlandse boeken in een buitenlandse boekwinkel te zien staan. Anne Frank natuurlijk, die vind je in bijna elke gerenommeerde boekhandel.

Maar het boek hieronder vond ik veel verrassender. Je ziet meteen dat het in Amsterdam speelt, in de oorlog. Maar de schrijfster kende ik niet en de titel zei me ook niets (iets in de trant van De razzia met de rode fiets).
Terwijl ik het doorbladerde zag ik steeds de naam ‘Mirjam’ voorbij komen. Dat maakte me toch wel nieuwsgierig naar het boek.
Bij nazoeken vond ik dat Monica Hesse een Amerikaanse vrouw is, die erg onder de indruk was van de Nederlandse oorlogsgeschiedenis. De Mirjam in het boek is een meisje dat spoorloos verdwijnt vanaf haar onderduikadres, maar zonder dat er een razzia is geweest. Het boek gaat dan ook over de zoektocht naar Mirjam. Dat de Italiaanse titel me niets zei, bleek wel logisch; in het Nederlands heeft het boek de titel Ik zal je vinden meegekregen.