Lezende beelden Down Under

We zijn in Adelaide, een van de zuidelijkste steden van Australië. We zijn hier naartoe gereisd omdat dochter Elke meedoet aan de World Solar Challenge. Een race met zonneauto’s 3000 km dwars door de outback van Australië, van Darwin in het noorden tot Adelaide in het zuiden. 
De race is voor Elke en hun zonneauto NunaX helaas nogal dramatisch geëindigd, 250 km voor de finish vatte de auto vlam en was binnen vijf minuten helemaal uitgebrand. Een treurig einde van zo’n spannend en intensief jaar, waarin het team van 16 Delftse studenten een auto heeft ontworpen en gebouwd. 
Maar om nu helemaal naar Down Under te reizen alleen voor de Solar Challange, is ook zo wat. We maken er een mooie reis van, inclusief een zoektocht naar lezende beelden.

In Adelaide heb ik maar één lezend beeld gevonden: Dame Roma Mitchell.

Dame Roma Flinders Mitchell was een Australische advocate, rechter en gouverneur. Mitchell was de eerste vrouw die diverse hoge functies bekleedde in Australië; zij was de eerste vrouwelijke rechter van het land en de eerste vrouw die een Queen’s Counsel was, een kanselier van een Australische universiteit, en ze was de gouverneur van een Australische staat. Mitchell wordt beschouwd als een pionier van de Australische vrouwenrechtenbeweging.