Lezen langs de Maas

Vóór de watersnood in Limburg, afgelopen maand, was de Maas een lieflijke rivier met een mooie fietsroute erlangs. Vlak voor de overstromingen fietste ik een paar dagen langs (en over) de Maas. En natuurlijk fotografeerde ik de lezende beeldjes die ik op mijn weg tegenkwam.

Dit lezende kindje staat in Cuijk. Oorspronkelijk stond het in de voortuin van de Aloysiusschool, een lagere jongensschool, maar de school is weg. Het staat nu een beetje verloren in het groen, aan de rand van een parkeerplaats.
Het beeldje is gemaakt door beeldend kunstenaar Felix van der Linden uit Vught. Mooi detail: of het beeldje een jongetje of een meisje is, is niet te zien. Felix van der Linden noemde het een meisje. Dat is in ieder geval opmerkelijk, het beeldje stond in de tuin van een jongensschool.

In Beesel, verder stroomopwaarts, staat dit lezende meisje. Zij staat nog wel voor de kleuterschool.
Het beeldje is van Pierre Schoenmakers uit Herten.

Nog iets verder naar het zuiden, in Stevensweert, vond ik dit heiligenbeeld boven de ingang van de Sint Stephanuskerk. Boven de heilige Stephanus de tekst: Sancte Stephane Ora Pro Nobis (Latijn: Heilige Stefanus, bid voor ons).