Dubbeltjespanden

Ik fietste deze week langs de Dubbeltjespanden. Een rijtje huisjes, een beetje verstopt, aan de Mauritskade in Amsterdam.

De Dubbeltjespanden was een van de eerst sociale huurwoningen-projecten in Nederland.
Bij het opknappen van deze huizen, in 2013, heeft kunstenares Marjet Wessels Boer dit kunstwerk gemaakt, op de kopse kant van de panden. De letterkast waarin alle objecten staan, verwijst naar de letterkast van de krant die de woningbouwvereniging uitbracht om leden te werven voor de bouw van de Dubbeltjespanden. De objecten in de letterkast verwijzen naar de verhalen over de Dubbeltjespanden.
De naam Dubbeltjespanden op zijn beurt verwijst weer naar het wekelijkse dubbeltje dat de leden van de woningbouwvereniging aan contributie betaalden. 

Ook hier een verwijzing naar boeken en verhalen:
Bij de typemachine van nummer 46 is het verhaal: Hoewel ze nog maar net aan de Mauritskade woont, kan deze bewoonster al een boek vol pennen over de straat. Het is een doorlopende theatervoorstelling gevuld met opvallende gebeurtenissen. Zonder haar notitieboekje gaat ze de deur niet uit.

Bij het pennenbakje met inktpot van nummer 50 is het verhaal: Met een klassieke kroontjespen en Oost-Indische inkt, maakt ze de meest verfijnde tekeningen op papier. Vanwege het picturale karakter van het straatje voelt deze bewoonster zich helemaal op haar plek aan de Mauritskade.

Kijk voor meer verhalen op www.dubbeltjespanden.nl.