Beelden in België

Een weekendje Antwerpen (en omgeving) levert weer de nodige mooie foto’s op. In Antwerpen zag ik dit beeld. Gefotografeerd omdat hij voor de Stadsbibliotheek zit, maar als je goed kijkt heeft hij ook nog een boek op z’n knie. Het staat op het Hendrik Conscienceplein.

Tegenover de Stadsbibliotheek staat de mooie kleine Sint-Carolus Borromeuskerk, vol pracht en praal, glitter en goud. In de kerk staat een lezende engel. Meestal zijn engelen niet zo lezerig. Ze hebben soms een boek in hun hand of ze zitten erop, zoals ik laatst zag in Roermond, maar lezen… katholieken lezen niet. Maar deze engels dus wel!

Vlak onder Antwerpen liggen twee dorpjes waar ik twee lezende beelden wist te staan. Zo maakten wij met de trein een rondritje langs Temse en Bornem.
In Temse zit de ‘Lezende jeugd’ voor de openbare bibliotheek. Het is een beeld van Valeer Peirsman en is in 1991 onthuld ter gelegenheid van de nieuwe bibliotheek aan de Oeverstraat.

En naast deze lezende kinderen staat een beeldje van Jommeke, ook gemaakt door Valeer Peirsman geschonken door schrijver Jef Nys in 1998.

Tot slot een mijmerende dame boven haar openliggende boek in Bornem, in de Mouterijstraat. Het beeld is gemaakt in 1998 ter gelegenheid van 75 jaar Sociale Bouwmaatschappij Gezellige Woningen. Kunstenaar is Armand Loveniers.